Το σύνδρομο Aπιοειδούς μυός (Piriformis Syndrome ) κλινικη ομοιοτητα με τη δισκογενη ισχιαλγια ή μυοπεριτονιακα συνδρομα

ετικέτες:

ο Γιάννης στό ιστολόγιο έγραψε στις .

Όταν ο απιοειδής μύς συσπάται , μπορεί να εγκλωβίσει και να ασκήσει έντονη πίεση στο ισχιακό νεύρο (γι΄αυτό και αναφέρεται σαν σύνδρομο   παγίδευσης) και έτσι μιμείται συμπτώματα όσφυο-ισχιαλγίας , με αποτέλεσμα την λανθασμένη διάγνωση και αντιμετώπιση της πάθησης.

Όταν ο απιοειδής μύς συσπάται , μπορεί να εγκλωβίσει και να ασκήσει έντονη πίεση στο ισχιακό νεύρο (γι΄αυτό και αναφέρεται σαν σύνδρομο
παγίδευσης) και έτσι μιμείται συμπτώματα όσφυο-ισχιαλγίας , με αποτέλεσμα την λανθασμένη διάγνωση και αντιμετώπιση της πάθησης.

Χαρακτηρίζεται απο : πόνο , τσούξιμο και μούδιασμα στήν κατώτερη οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης , στούς γλουτούς , αλλά μπορεί να επεκτείνεται και πρός τα κάτω (κατά μήκος της διαδρομής του ισχιακού νεύρου) στο μηρό και στο πόδι.
Ο πόνος μιμείται την τυπική ισχιαλγία που προκαλείται από κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Το σύνδρομο είναι πιο συχνό στις γυναίκες και σε άτομα που αθλούνται συστηματικά όπως οι δρομείς. Το σύνδρομο μπορεί επίσης να οφείλεται σε ανατομικές παραλλαγές στη σχέση νεύρου-μυός , είτε λόγο υπερβολικής χρήσης (έντονη αθλητική δραστηριότητα) ή ακόμα και σε τραυματισμό της περιοχής.
Ορισμένες αθλητικές δραστηριότητες (δρομείς, ποδηλάτες κ.α ) είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην ανάπτυξη του συνδρόμου απιοειδούς . Ειδικά όταν δεν προηγείται κατάλληλη προετοιμασία (πλευρικές ασκήσεις διάτασης και ενδυνάμωσης) , επαναλαμβανόμενες κινήσεις των ισχίων προς τα εμπρός που δεν αντισταθμίζονται από πλευρική κίνηση των ποδιών , μπορεί να οδηγήσουν σε δυσανάλογα αδύναμους απαγωγείς του ισχίου και σφιχτούς προσαγωγούς . Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει αύξηση στο μέγεθος του απιοειδούς έως και κατά 40% , εγκλωβίζοντας πλέον το ισχιακό νέυρο μέσα στη μάζα του μυός .

Θεραπεία :
Στίς περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία είναι συντηρητική και βασίζεται σε :
A) Φυσικοθεραπεία (διατάσεις , μυοπεριτοναική απελευθέρωση και ενίσχυση των μυών του κορμού, κοιλιακών κ.λπ.) για τη μείωση της καταπόνησης του απιοειδούς .
Β) Αποφυγή έντονης αθλητικής δραστηριότητας, όπως τρέξιμο, ποδηλασία, κωπηλασία, κλπ.
Γ) Συμπτωματική ανακούφιση του πόνου με μη-στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα ή και μυοχαλαρωτικά απο το στόμα.
Στίς περιπτώσεις εκείνες που τα μέτρα που περιγράφονται παραπάνω δεν φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα , μπορούμε να εφαρμόσουμε ενέσιμη θεραπεία με τοπικά αναισθητικά (λιδοκαΐνη), αντιφλεγμονώδη,κορτικοστεροειδή, αλλαντική τοξίνη (BOTOX) , ή ένα συνδυασμό τους.

Η έλλειψη ορισμού και κλινικών κριτηρίων του συνδρόμου, η συσχέτισή του με παθολογία της ιερολαγονίου άρθρωσης καθώς και η κλινική ομοιότητά του με τη δισκογενή ισχιαλγία ή μυοπεριτονιακά σύνδρομα (myofascial syndromes) καθιστούν την κλινική του ταυτότητα ασαφή και τη διαγνωστική του προσπέλαση δυσχερή.

Ioannis Sakellaris
Orthopaedic Surgeon at PEDY Health Solutions
Greece | Hospital and Health Care
Summary

ORTHOPAEDIC SURGEON, MD
Chairman, Departement of Orthopaedic Surgery. Nea Makri Health Center
PERSONAL INFORMATION
City of Residence : Nea Makri Marathon 19005 Greece
Office Address: Marathonos Ave. and Artemidos Nea Makri, Marathon Greece-19005
Telephone Numbers: +30-229.4321100, +30.229.4321116
Secretary Telephone : +30-229.4321100
Fax number: +30-229.4321150
Email: sakellaris@med.gr
URL: http://sakellaris.med.gr

orthoillustrated