Τι πρέπει να ξέρετε για τη σπονδυλική στένωση Οι περισσοτεροι ασθενεις μπορει να ειναι ασυμπτωματικοι έως κατι να τους προκαλεσει επιπλεον πιεση των νευρων

ετικέτες:

ο Γιάννης στό ιστολόγιο έγραψε στις .

Picture1

Η σπονδυλική στένωση παρουσιάζεται με συμπτώματα συνήθως στους ασθενείς μετά την μέση ηλικία. Είναι αρκετά συχνή στους ηλικιωμένους. Τα συνήθη συμπτώματα είναι πόνος (στην περιοχή των γλουτών, στους μηρούς και στις γάμπες, στο ένα ή και τα δύο κάτω άκρα) που χειροτερεύει με την ορθοστασία, το περπάτημα και την φυσική άσκηση. Είναι αυτό που οι γιατροί ονομάζουν ‘διαλείπουσα χωλότητα’. Συχνά οι ασθενείς παρατηρούν οτι ο πόνος ανακουφίζεται όταν σκύβουν προς τα εμπρός: έτσι ένας ασθενής που του είναι αδύνατον να περιπατήσει για πολύ μπορεί να είναι ικανός να βαδίσει μιά σχετικά μεγάλη απόσταση σκυμμένος όταν στηρίζεται στο καρότσι του σούπερ-μάρκετ! Εκτός από πόνο οι ασθενείς μπορεί να έχουν μούδιασμα στις ίδιες περιοχές καθώς και μυική αδυναμία κατά την ορθοστασία ή το περπάτημα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι αρχικά ελαφρά και να επιδεινώνονται αργά (με τα χρόνια) ή και πιό γρήγορα (μεσα σε λίγους μήνες). Στις πιό βαρειές περιπτώσεις ο πόνος και τα άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι σοβαρά και μόνιμα (συνεχώς χωρίς ανακούφιση).

Ακτινογραφίες της σπονδυλικής στήλης μπορεί να χρησιμοποιηθούν γιά να φανεί το πόσο σοβαρές είναι οι οστεοαρθριτικές αλλοιώσεις, δηλαδή η φθορά, στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης που υπάρχει το πρόβλημα καθώς και αν υπάρχουν άλλες καταστάσεις, όπως αστάθεια ή ολίσθηση σπονδύλων, που επιδεινώνουν την κατάσταση. Ωστόσο η εξέταση που θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη και την έκταση του προβλήματος καθώς και θα δώσει στον εξειδικευμένο γιατρό (Ορθοπαιδικό ή Νευροχειρουργό) όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες που χρειάζονται είναι η Μαγνητική Τομογραφία (MRI scan) της σπονδυλικής στήλης.

Οι περισσότερες των περιπτώσεων της σπονδυλικής στένωσης μπορούν να αντιμετωπισθούν με παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη. Σε σπάνιες περιπτώσεις οξέως πόνου, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει επισκληρίδιες ενέσεις κορτιζόνης ή κορτιζόνη από του στόματος (υπό μορφή χαπιών). Συνήθως, ο περιορισμός των δραστηριοτήτων και η χρήση μιας ζώνης βοηθάει στην ύφεση των συμπτωμάτων. Πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή στο κρεβάτι καθότι αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα άλλες επιπλοκές από την παρατεταμένη κατάκλιση. Η φυσικοθεραπεία στην παρούσα φάση έχει νόημα ,με την βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν τα φυσικά μέσα (ζέστη, ρεύματα, διαθερμίες, υπέρηχοι), καθώς και με ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών, φυσικής αντοχής, ελαστικότητας και διατάσεων της σπονδυλικής στήλης.

Αν η συντηρητική αγωγή αποτύχει ή αν η στένωση είναι μεγάλη, τότε συνιστάται η χειρουργική θεραπεία. Ο σκοπός της χειρουργικής θεραπείας είναι η διεύρυνση του σπονδυλικού σωλήνα και η αποσυμπίεση των νεύρων.

Ioannis Sakellaris
Orthopaedic Surgeon at PEDY Health Solutions
Greece | Hospital and Health Care
Summary

ORTHOPAEDIC SURGEON, MD
Chairman, Departement of Orthopaedic Surgery. Nea Makri Health Center
PERSONAL INFORMATION
City of Residence : Nea Makri Marathon 19005 Greece
Office Address: Marathonos Ave. and Artemidos Nea Makri, Marathon Greece-19005
Telephone Numbers: +30-229.4321100, +30.229.4321116
Secretary Telephone : +30-229.4321100
Fax number: +30-229.4321150
Email: sakellaris@med.gr
URL: http://sakellaris.med.gr

Trackback από το site σου.

orthoillustrated